In opinia APAPR, mecanismul propus este menit sa distruga cea mai de succes reforma structurala a ultimilor 15 ani, care a dus Romania in randul tarilor civilizate.
Toate statele din Uniunea Europeana si din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, in mai mult de jumatate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii. Mai mult, prin PNRR, Guvernul Romaniei si-a asumat sa intarească Pilonul II si nu sa il desfiinteze, jalon pe care atat Guvernul cat si Comisia Europeana il considera indeplinit.
“Propunerea depusa in Parlament afecteaza grav si ireversibil Pilonul II de pensii, lasand 8 milioane de romani cu un viitor incert la pensie, contrar directiei europene a Romaniei” – e de parere APAPR.
Scandalul in jurul pilonului 2
Un amendament depus de un secretar de stat PSD prevedea pratic nationalizarea Pilonului 2 pensii si dupa izbucnirea scandalului in presa si in cercurile de afaceri, atat PSD, cat si PNL s-au delimitat transant. PNL da vina pe PSD pentru acest amendament, in timp ce PSD afirma ca nu s-a discutat niciodata despre modificarea Pilonului 2.
Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România Pilonul II de pensii private obligatorii functioneaza in România de mai bine de 15 ani cu rezultate in beneficiul cetatenilor: randament mediu anual de peste 7,5 la suta (dublu fata de inflatia corespunzatoare), aproape 24 de miliarde de euro active acumulate, din care peste 5 miliarde de euro reprezinta doar castigul net din investitii adus de managementul administrat privat peste contributiile virate de romani garantate prin efectul legii. APAPR precizeaza ca peste 90 la suta din acesti bani sunt investiti in economia Romaniei, contribuind la cresterea economica si crearea de locuri de munca.
Manuela