.

Armistițiu istoric între SUA și talibani

Distribuie prietenilor tai!

Un armistiţiu parţial de o săptămână a intrat în vigoare sâmbătă în Afganistan, marcând un posibil punct de cotitură istorică în conflictul de 18 ani între armata americană şi talibani.
Acest armistiţiu gradual trebuia să intre în vigoare la miezul nopţii (vineri 19:30 GMT), înainte de eventuala semnare a unui acord istoric la 29 februarie, cu condiţia ca o scădere a atacurilor să fie constatată pe întreg teritoriul afgan.
În pofida unor incidente izolate de la începutul armistiţiului, cum ar fi cele din provincia Balkh (nord), unde insurgenţii au ucis doi soldaţi afgani, potrivit unui responsabil local, generalul Scott Miller, comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, s-a declarat încrezător într-o conferinţă de presă la Kabul sâmbătă dimineaţă.
“Este prima dimineaţă când pot ieşi fără teama de a fi ucis în urma unei bombe sau a unui atac sinucigaş”, a declarat pentru AFP Habib Ullah, şofer de taxi din Kabul. “Sper ca aşa să fie mereu’, şi-a exprimat speranţa el.
Qais Haqjo, un fierar de 23 de ani, este mai puţin optimist. “Cred că americanii sunt pe cale să fugă, deschizând astfel calea pentru ca talibanii să se întoarcă şi să guverneze ţara ca la mijlocul anilor ’90”, a spus el în atelierul său din capitala afgană.
“Acesta este în mod clar un efort condiţionat, este o perioadă de testare”, a subliniat generalul Miller.
“Avem un foarte bun mecanism pentru a măsura ceea ce se întâmplă în fiecare tabără”, a indicat el, admiţând că buna comunicarea dintre cele două părţi ar fi crucială pentru buna derulare a acestui armistiţiu parţial.
Cele două tabere rămân în contact prin “canalul de comunicare militară de la Doha” pentru a supraveghea situaţia pe teren şi a reacţiona la eventuale încălcări ale încetării focului, a precizat generalul american.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.