.

Armistitiu de 5 zile in nordul Siriei

Distribuie prietenilor tai!

Turcia a fost de acord sa suspende operatiunea militara din nordul Siriei, pentru a permite militiilor kurde sa se retraga din zona.

Armistitiul a fost anuntat dupa nu mai putin de 5 ore de discutii intre presedintele Turciei, Recep Erdogan, si vicepresedintele american, Mike Pence, la Ankara. Liderul de la Casa Alba, Donald Trump, l-a trimis de urgenta pe Mike Pence, in Turcia, dupa criticile acerbe la adresa gestului sau de a retrage militarii americani din nordul Siriei, dand astfel mana libera turcilor.

“Luptele vor inceta timp de 5 zile, iar SUA vor ajuta la retragerea trupelor kurde de pe portiunea in care Turcia vrea sa instituie o zona de securitate” – a declarat Pence, dupa intalnirea cu Trump.

Kurzii promit sa respecte incetarea focului

Mazloum Abdi, comandantul uneia dintre militiile kurde, a declarat ca oamenii sai vor respecta armistitiul, in vigoare pe o fasie lunga de 100 de km, de la granita dintre Siria si Turcia, din orasul Tel Abyad pana in Ras al-Ain, scena unor infruntari sangeroase intre kurzi si trupele turce. Abdi a spus insa ca nu stie ce se va intampla in rest.

Interesant:   Premierul slovac, impuscat ieri de un scriitor, e in coma indusa

Ofensiva militara turca a inceput acum 9 zile

Dupa anuntul soc al presedintelui Trump de a retrage efectivele militare americane din nordul Siriei – in jur de 100 de oameni – Turcia a declansat o operatiune aeriana si terestra, numita Izvorul Pacii, pentru a crea un asa-numit “coridor sigur”, mai exact pentru a nimici militiile kurde. Cel putin 100.000 de civili kurzi au fost siliti sa plece in graba din calea armatei turce. Gestul lui Trump a fost criticat, inclusiv de multi dintre apropiatii lui din Partidul Republican, mai ales ca militiile kurde din nordul Siriei au ajutat decisiv la eliminarea jihadistilor din gruparea Stat Islamic.

Pericolul ISIS

De altfel, de inchisorile in care erau detinuti luptatorii ISIS, se ocupau kurzii. Imediat dupa ce au inceput turcii sa-i atace, kurzii au anuntat ca nu se mai pot ocupa de inchisori si, potrivit unor informatii neoficiale, din taberele de detentie ar fi scapat sute de teroristi.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.