Chardonnay nu are nevoie de nicio prezentare, deoarece acest vin iconic este prezent in aproape toate filmele si revistele de moda, fiind bautura preferata a multor vedete si persoane importante de pe planeta.
La 24drinks.ro consumatorii de vinuri bune pot gasi Aramic Chardonnay, un vin excelent produs in Romania la un pret avantajos. Aramic Chardonnay isi dezvaluie initial aromele de toast cu unt si pepene galben pentru ca dupa aerare sa apara usoare tente de vanilie si cuisoare. In gust apar note de caise confiate si piersici albe, finalul fiind unul lung si extrem de complex, indemnandu-te sa-l asociezi cu preparate din somon, butterfish, fructe de mare, sushi, paste si salate.
Chardonnay este un vin alb care provine din soiul de struguri cu coaja verde, cu acelasi nume. O rascruce intre soiurile de struguri Pinot Noir si Gouais Blanc, strugurii Chardonnay au fost crescuti pentru prima data in micul sat Chardonnay, situat in regiunea Burgundia din Franta.
In ciuda reputatiei sale mixte din ultimii ani, Chardonnay continua sa fie unul dintre (daca nu chiar) cele mai populare vinuri albe din lume. Unul dintre motivele prezentei sale pe scara larga: strugurii de vin Chardonnay sunt usor de cultivat, deoarece se pot adapta la diferite conditii, inclusiv la clima rece si clima calda.
Impreuna cu originile lumii vechi din regiunea viticola a Burgundiei inclusiv Chablis, Maconnais, Meursault si Pouilly-Fuissé, Chardonnay este cultivat in toata Europa, in special in Italia si Spania. De asemenea, este cultivat in regiunile viticole din Noua Lume din California Napa Valley, Sonoma County, Central Coast si Oregon (Willamette Valley) in Statele Unite, pana in Chile, Argentina, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda.
Un alt motiv pentru care vinificatorii iubesc Chardonnay este datorita caracterului sau neutru si maleabil – va prelua aroma adusa de terroir si utilizarea butoaielor de stejar. Ca atare, este folosit pentru a face un spectru larg de stiluri, de la vinuri clare si spumante, cum ar fi Blanc de Blancs (alias sampania „alb de albi”), pana la vinuri albe bogate si cu unt.
In functie de regiunea viticola si de procesul de vinificare, Chardonnay poate avea o gama larga de arome. Dar, in general, Chardonnay este uscat, mediu pana la corp, cu taninuri moderate si aciditate. De obicei are arome de fructe tropicale (ganditi-va la ananas, papaya si mango), desi nu este dulce.
Daca Chardonnay este imbatranit in butoaie de stejar, va avea o textura mai cremoasa si un gust de unt, cu note de vanilie si condimente. Daca Chardonnay nu este imbatranit in butoaie de otel inoxidabil sau rezervoare de plastic, va avea o consistenta mai clara, cu arome stralucitoare si fructate de mar verde si lamaie – similare cu Pinot Grigio sau Sauvignon Blanc.
Oricum ar fi, Chardonnay are un continut de alcool mai mare decat standardul SUA pentru paharul mediu de vin, care este 12% ABV. Cand este produs in zone mai reci precum Franta, Chardonnay are in medie aproximativ 13,5% ABV. Daca vinul provine din clime calde precum California, Chile sau Africa de Sud, va fi mai aproape de 15% ABV.
Ca si in cazul tuturor tipurilor de vin, vinificarea Chardonnay incepe in podgorie, strugurii fiind recoltati, presati si fermentati. Dupa cum este detaliat in ghidul nostru esential pentru vinicultura, daca vinul este intrerupt inainte de finalizarea procesului de fermentare, va exista mai mult zahar rezidual, rezultand un vin mai dulce. Daca vinificatorul lasa cursul fermentatiei ca si in cazul Chardonnay, va fi un vin mai uscat, cu niveluri mai mici de zahar.
Pentru Chardonnay, vinificatorul trebuie sa decida si daca stejarul va face parte din ecuatie. Daca scopul este de a produce un Chardonnay clar si luminos, viticultorul va renunta la stejar si va opta pentru otel inoxidabil (in majoritatea cazurilor) pentru a fermenta si pastra vinul inainte de imbuteliere. Acest lucru reduce oxigenarea, ceea ce ajuta la pastrarea caracterului proaspat al strugurilor de vin alb.
Cand un producator de vin isi doreste un Chardonnay mai corpolent cu acel gust de unt semnat si acele note lemnoase, vanilate, atunci vinul va fermenta si imbatrani in stejar. Sau poate fermenta in otel inoxidabil si apoi imbatrani in butoaie de stejar dupa aceea.
Inainte sa deschideti sticla de Chardonnay, avem cateva sfaturi de impartasit despre cum sa beti vin ca un expert.
Fie ca aveti o petrecere de degustare de vinuri, fie ca trebuie doar sa va relaxati dupa o zi lunga de maturitate, Chardonnay este unul dintre acele vinuri care se potriveste oricaror ocazii pe care vi le puteti imagina. Utilizati indicatoarele de mai jos pentru a profita la maximum de paharul urmator, inclusiv cea mai buna temperatura pentru servire, perechi fabuloase de alimente si tipul de sticla de utilizat.
Cand serviti Chardonnay, este o idee buna sa urmati instructiunile de baza pentru temperatura ideala a vinului. La fel ca in cazul vinurilor albe mai usoare si mai fructuoase, cum ar fi Pinot Grigio, Riesling si Sauvignon Blanc, Chardonnay fara ceai are cel mai bun gust la temperaturi mai reci, intre 10/12 de grade. In acest fel, veti mentine aromele clare, stralucitoare si aciditatea.
Vinurile albe cu corp mai plin, cum ar fi Chardonnay umed, sunt cel mai bine serviti intre 15/20 de grade pentru a scoate la iveala texturile lor bogate si aromele cremoase, cu unt. Daca nu aveti la dispozitie cateva ore sa raciti sticla, nu va mai faceti griji.
Alegeti bauturile 24drinks.ro si bucurati-va de cele mai bune vinuri Chardonnay!