.

Apocalipsa in Turcia si Siria: un cutremur devastator a facut mii de morti

Distribuie prietenilor tai!

Seismul a avut loc in zori, cand oamenii dormeau. Au fost pur si simplu ingropati de vii sub daramaturi. Cutremurul a avut intensitate 7,8 pe Richter si a fost urmat de nenumarate replici.

A fost un cutremur de adancime mica, in jur de 17 kilometri. A fost lovit sud-estul Turciei si nord-vestul Siriei. Case, blocuri de locuinte, magazine, au fost facute una cu pamantul. Echipele de salvare sunt in lupta cu timpul pentru a gasi supravietuitori sub mormanele de moloz. Pe masura ce trece timpul, scad sansele sa mai fie gasiti oameni in viata. Mai ales ca temperatura scade la zero grade pe timpul noptii, si nu se stie daca eventualii supravietuitori vor rezista la frig. Civilii si membrii echipelor de salvare scoromonesc cu mainile goale. Interventia utilajelor e problematica, tinand cont ca sub daramaturi mai pot fi oameni in viata. Seismul a durat mai mult de un minut. La circa 9 ore dupa cutremur, o replica deosebit de violenta, de 7,7 pe Richter, a culcat la pamant cladirile deja subrezite. Oamenii sunt ingroziti si cei care au casele intregi se tem sa mai intre, de frica unui nou cutremur.

Interesant:   Biden, un cadavru politic

Un bilant provizoriu indica 1800 de morti in Turcia si 1300 in Siria. Numarul ranitilor e de ordinul zecilor de mii in ambele tari. In Turcia sunt 7 zile de doliu national, in memoria victimelor.

Desi e zona cu grad seismic ridicat, autoritatile turce au ignorat decenii la rand acest lucru si s-au facut constructii netinand seama de pericolul cutremurelor. Asa se explica, partial, numarul foarte mare de cladiri prabusite. De-abia de cativa ani se fac verificari la constructiile noi.

Ajutor din partea Romaniei

Autoritatile turce au cerut ajutor international pentru a putea gestiona urmarile cutremurului. Toata comunitatea internationala s-a mobilizat, iar Romania trimite in Turcia o echipa de salvare RO-USAR formata din 60 de persoane si 4 caini de cautare, precum si trei aeronave, care vor transporta sapte tone de echipamente.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.