.

Ansamblul megalitic de la Stonehenge, construit de o populaţie neolitică provenită din Anatolia

Distribuie prietenilor tai!

Strămoşii oamenilor care au construit complexul neolitic de la Stonehenge, din Marea Britanie, au venit dintr-o regiune din centrul Anatoliei, au anunţat savanţii britanici, pe baza probelor de ADN descoperite la sit. Populaţia respectivă a călătorit peste Marea Mediterană, înainte de a ajunge în Marea Britanie. Cercetătorii au comparat ADN-ul extras de la rămăşiţele umane din neolitic descoperite în Marea Britanie cu cele ale altor oameni din Europa, din aceeaşi perioadă de timp. Potrivit rezultatelor, oamenii din neolitic ar fi călătorit din Anatolia (Turcia din ziua de azi) până în Iberia (Spania de azi), de unde au pornt spre nord, în Franţa de azi şi au traversat Canalul Mânecii în Marea Britanie, unde au ajuns în 4.000 Înainte de Hristos.

Migraţia acestei populaţii anatoliene a făcut parte dintr-un val mai mare migraţionist din neolitic, început în 6.000 ÎH, val care a introdus agricultura în Europa. Înainte de această invazie, Europa era populată de triburi mici, care călătoreau des, care vânau animale şi culegeau plante. Unul dintre grupurile migratorii au urmat cursul Dunării şi au urcat până în Europa Centrală, în timp ce un alt grup a călătorit pe Marea Mediterană până în Spania de azi.

Interesant:   Joe Biden si tactica pământului pârjolit

Probele ADN dezvăluie că britanicii din neolitic erau descendenţi ai grupurilor care au accesat ruta Mediteraneană şi care semănau cu agricultorii neolitici din Iberia. Pe lângă agricultură, migranţii din Neolitic au adus în Britanie şi tradiţia construirii monumentelor din blocuri mari de piatră, cunoscuţi drept megaliţi. Iar Stonehenge este parte a acestei tradiţii, spun specialiştii. Interesant e faptul că populaţia migrantă care a construit Stonehenge nu a fuzionat cu triburile deja existente în Britania.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.