Soferii romani fie nu sunt suficient informati, fie trateaza cu superficialitate noile reguli privind interzicerea folosirii telefonului mobil si a oricarui dispozitiv mobil in timpului condusului. Asa reiese din bilantul prezentat de Politia Romana, la doua zile dupa intrarea in vigoare a noului regulament.
In doar 48 de ore de cand au inceput sa se aplice modificarile la codul rutier (pe 12 octombrie) au fost aplicate peste 320 de sanctiuni contraventionale. Totalul amenzilor, dupa numai doua zile, a depasit 50.000 de euro. Soferii au fost prinsi fie ca doar tineau telefonul in mana, ori scriau mesaje, transmiteau live, filmau sau vorbeau la telefon. Sa nu va imaginati ca politistii s-au mobilizat si au iesit “la vanatoare” doar in primele zile; sunt in continuare pe strazi si sosele “pentru a preveni accidentele si a salva vieti” – dupa cum precizeaza Politia Romana, intr-un comunicat de presa.
De altfel, chiar asa se numeste si noua campanie a Politiei Romane: “Alege viata!”.
Iata cifrele:
Pe 12 si 13 octombrie, la nivel national, au fost aplicate 310 sanctiuni, in valoare de 207.668 lei, conducatorilor auto care in timpul conducerii pe drumurile publice au tinut in mana sau au folosit cu mainile in orice mod telefonul mobil. Atentie! Interdictia se aplica oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video. Aceleasi reguli, mult mai dure ca inainte, se aplica si biciclistilor si celor care merg pe trotineta, dar si conducatorilor de tractoare agricole sau forestiere ori de tramvai. De retinut: telefonul mobil poate fi folosit daca vehiculul stationeaza.
Sanctiuni drastice pentru contravenienti
Cine nu respecta noile reguli este sanctionat cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni, de la 6 la 8 puncte-amenda (in prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei) si cu aplicarea sanctiunii complementare de 4 puncte penalizare. Daca pe langa vorbitul sau butonatul la telefon sau simpla tinere in mana a unui dispozitiv din aceasta clasa mai incalcati si alte reguli de circulatie, se considera o situatie agravanta si in afara de plata amenzii si pierderea punctelor, ramaneti si fara permis timp de o luna de zile, iar daca pe parcursul a 6 luni sunteti prinsi de 4 ori, se cumuleaza 16 puncte ce duce la suspendarea permisului de conducere, ceea ce va duce la sustinerea unor teste drpciv pentru redobandirea permisului.
Distragerea atentiei, cel mai mare pericol
In toata Europa s-au inasprit regulile, tinand cont ca mii de decese au avut loc din cauza folosirii mobilului la volan; primim mesaje, apeluri, vrem sa ne uitam pe retelele de socializare ori doar sa facem fotografii ori filmari. Toate acestea ne distrag atentia, cand conducem, iar consecintele pot fi catastrofale. In Olanda sunt cele mai mari amenzi, in jur de 420 de euro pentru folosirea telefonului in timpul condusului. In Germania este interzisa folosirea unui asemenea dispozitiv chiar si pentru a consulta sistemul de navigatie. Amenda e in jur de 100 de dolari, in cazul in care au avut loc si alte incidente rutiere. In Spania si in Franta sunt interzise si dispozitivele Bluetooth si castile obisnuite, iar amenzile ajung la 200 de euro.