.

Ambasadorul României la Minsk a vizitat-o pe disidenta Svetlana Aleksievici

Distribuie prietenilor tai!

Ambasadorul României la Minsk a mers miercuri dimineaţă să viziteze, alături de colegi din Uniunea Europeană, una din reprezentantele opoziţiei din Belarus, scriitoarea Svetlana Aleksievici, laureată cu premiul Nobel pentru Literatură, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
El a vorbit în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române alături de omologul său spaniol, Arancha Gonzalez Laya, care a intervenit online. “Aţi menţionat Belarus. Pentru că vorbim de încălcări ale drepturilor omului, azi dimineaţă, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei – Svetlana Aleksievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate şi cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziţia şi nu prin mijloace represive”, a spus şeful diplomaţiei române. Scriitoare şi jurnalistă, Svetlana Aleksievici, născută în Belarus, a primit premiul Nobel pentru Literatură în 2015. Opera sa documentează mărturii ale adulţilor care în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial erau copii (“Ultimii martori”), ale soldaţii sovietici din războiul din Afganistan (“Soldaţii de zinc”), ale femeilor ce au luptat în al Doilea Război Mondial (“Războiul nu are chip de femeie”) sau ale supravieţuitorilor celei mai mari catastrofe nucleare din istorie (“Dezastrul de la Cernobîl”). Este una din opozantele regimului de la Minsk. Svetlana Aleksievici a spus că au sunat mai mulți indivizi la videointerfonul ei, fără însă să poată vedea cine sunt aceștia. În curtea clădirii unde locuiește a văzut două minibuzuri și mai mulți necunoșscuți în civil. Acest lucru a alertat-o pe scriitoare, care este membră a opoziției, și a decis să cheme jurnaliști la fața locului. Întrebată dacă va pleca din țară, cum au făcut și alți lideri marcanți ai opoziției, Aleksievici a răspuns că „nu vreau să părăsesc țara, dar știți ce opțiuni avem”. Ea a mai spus că a rămas ultimul membru al prezidiului Consiliului de Coordonare (organism al opoziției) care se află în libertate în Belarus.

Interesant:   Presedintele Iranului, Ebrahim Raissi, mort intr-un accident de elicopter

 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.