Reprezentanţii puterilor Aliate occidentale care au învins Germania în cel de al Doilea Război Mondial au comemorat 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, eveniment care a schimbat soarta conflagraţiei mondiale. La ceremoniile din Normandia au fost preşedintele american Donald Trump, care s-a lăsat aşteptat de ceilalţi şefi de stat şi de guvern, premierul britanic Theresa May, care mâine ar trebui să renunţe la post, aşa cum a anunţat săptămâna trecută, şi preşedintele francez Emmanuel Macron. A lipsit cea de a patra mare putere care a învins Germania, Rusia, pentru că preşedintele Vladimir Putin nu a fost invitat la ceremoniile din Normandia, deşi în urmă cu 5 ani a fost acolo.
Potrivit presei franceze, întâlnirea dintre Donald Trump şi Emmanuel Macron a fost una mai puţin călduroasă, semn că relaţiile nu sunt cele mai bune. A fost prima întrevedere între cei doi lideri de la cea din noiembrie anul trecut, când au fost marcaţi 100 de ani de la încheierea primului război mondial.
E departe vremea când cei doi erau cei mai buni prieteni, când vizitau împreună mormântul lui Napoleon Bonaparte de la Domul Invalizilor şi când urmăreau parada de 14 iulie de pe Champs Elysees. Mai mult, scriu jurnaliştii francezi, copacul pe care cei doi l-au plantat în grădina Casei Albe în aprilie anul trecut s-a uscat între timp, doborât de o carantină psihosanitară.
De altfel, coroana de flori la monumentul eroilor din Normandia a fost pusă doar de către preşedintele Macron împreună cu premierul May, deşi la operaţiunea de acum 75 de ani au participat şi au murit mai mulţi soldaţi americani.
Memorialul de pe plaja din Normandia înfăţişează trei soldaţi care sunt în plin avânt. Singurele cuvinte pe care Theresa May a declarat că poate să le rostească în memoria veteranilor au fost: Vă mulţumesc! La rândul său, preşedintele francez a declarat că generaţia de acum le datorează viaţa celor care s-au sacrificat pentru libertate acum 75 de ani.