Alegerile locale, un test pentru parlamentarele din decembrie

Distribuie prietenilor tai!

Romanii isi aleg reprezentantii in administratiile publice locale – primarii, consilii locale, consilii judetene si presedintii consiliilor judetene. Scrutinul ar fi trebuit sa aiba loc in iunie, dar din cauza pandemiei COVID-19 a fost amanat pentru 27 septembrie.

Alegerile se desfasoara in conditii speciale; in sectiile de votare au fost luate masuri pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Chiar si asa, e posibil ca romanii sa fie reticenti sa mearga la vot si sa ne confruntam cu un absenteism masiv.

Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul in care alegatorul are domiciliul sau resedinta si numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea de domiciliu sau resedinta. Urnele se deschid la 7 si se inchid la ora 21.

Persoanele care solicita urna mobila pentru ca sunt bolnave de coronavirus trebuie sa prezinte, pe langa cererea propriu-zisa, si un document din care sa rezulte diagnosticul.

Interesant:   Ultimul veteran de război de la Cotul Donului a murit la 101 ani

Ungaria nu impune carantina celor care vin la vot

Guvernul de la Budapesta a anuntat ca cei care au dubla cetatenie, romana si maghiara, si locuiesc in Ungaria, pot veni in Romania sa voteze, fara ca la intoarcere sa fie obligati sa intre in carantina. Ei trebuie insa sa faca dovada ca au fost la vot, prin timbrul lipit de cartea de identitate, cu stampila si data scrutinului. Revenirea in Ungaria, fara obligativitatea carantinei, se poate face pana luni dimineata la ora 9, prin orice punct de trecere a frontierei.

Localele, un barometru pentru parlamentarele din decembrie

Chiar daca nu reprezinta o radiografie exacta a optiunilor electoratului pentru alegerile parlamentare, scrutinul local e un indiciu referitor la tendintele pentru decembrie, iar PNL, aflat la guvernare, isi poate face o idee de cat mult s-a erodat ori, dimpotriva, a urcat in prefereintele romanilor.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.