.

Alege jucariile potrivite de 1 iunie, sfaturi de la protectia consumatorului

Distribuie prietenilor tai!

Daca vreti sa daruiti o jucarie care sa nu reprezinte un pericol pentru copil, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi, ne indeamna directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor – ANPC – Paul Anghel.

Toti copiii se bucura daca primesc o jucarie noua si atractiva, iar ziua de 1 iunie este o ocazie de a le oferi un cadou practic si util, care sa le aduca zambete pe chipurile lor, scrie pe Facebook Paul Anghel.

Parintii trebuie sa achizitioneze intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului si numai din magazine specializate, unde se elibereaza documente de cumparare, intrucat sunt necesare in caz de reclamatie.

Iata sfaturile de la directorul general ANPC :

– achizitionati jucarii numai din magazine si sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare : factura, bon fiscal, chitanta fiscala, de care va fi neaparat nevoie in cazul unei reclamatii;

– alegeti intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale. Jucariile trebuie sa fie  insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata care ajuta la alegerea jucariei. Jucariile care nu sunt destinate unui grupe de varsta specifice pot sa ii raneasca;

Interesant:   „Pepenele românesc” – ampla operatiune de verificare demarata de guvern

– verificati cu atentie daca jucariile au marcate, intr-un mod vizibil, lizibil si durabil, urmatoarele elemente:

  • coordonatele producatorului si sau importatorului (numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati;
  • numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  • marcajul de conformitate CE care conduce la supozitia ca jucaria este sigura.

Daca jucariile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau  intr-un document care insoteste jucaria.

De asemenea, verificati existenta instructiunilor de utilizare si a avertismentelor specifice, insotite de indicatii privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu in limba romana.

In plusd,  directorul-general ANPC sfatuieste parintii sa nu cumpere jucarii cu parți mici, detasabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece acestia au tendinta sa bage jucariile in gura si pot sa se inece cu partile mici.

Interesant:   In urma controverselor, BOR vine cu explicatii

Manuela

sursa foto: Paul Anghel Facebook

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.