.

Al 6-lea pacient vindecat de HIV, la nivel mondial, e european

Distribuie prietenilor tai!

Rar se intampla ca o persoana infectata cu HIV sa intre in remisie si sa fie considerata “vindecata”, dar un european ar putea fi al saselea caz, la nivel mondial.

Diagnosticat pentru prima data cu HIV in 1990, barbatul a luat antiretrovirale din 2005 si a primit un transplant de celule stem in urma cu doi ani pentru a trata un tip rar de cancer al sangelui.

Cunoscut sub numele de “pacientul de la Geneva”, elvetianul in varsta de 50 de ani este unul dintre cele sase persoane care sunt considerate a fi vindecate definitiv sau posibil de HIV. Ceilalti au primit, de asemenea, transplanturi de celule stem pentru cancere de sange, potrivit NBC News.

Cazul este “o veste extraordinara”, a declarat pentru NBC News Dr. Sharon Lewin, presedintele Societatii Internationale de SIDA (IAS), care ar putea “ajuta in multe feluri in activitatea de vindecare”.

Pacientul a fost tratat cu radiatii, chimioterapie si transplantul de celule stem dupa ce a fost diagnosticat in 2018 cu cancerul de sange numit mieloida extramedulara.

El se afla sub observatia unei echipe de cercetare condusa de Asier Sáez-Cirión, sefu departamentului de virologie si control imunitar de la Institutul Pasteur din Paris.

Remisiunea nu garanteaza ca nu exista posibilitatea unei reveniri virale. Barbatul a intrerupt administrarea de antiretrovirale in noiembrie 2021.

Pacientul a fost supus unor teste extrem de complexe pentru a detecta semne de HIV in corpul sau.

“Acest caz ar putea sugera ca ceea ce am presupus odata ca este imposibil ar putea fi de fapt posibil”, a declarat Dr. Steven Deeks, unul dintre cei mai importanti cercetatori in domeniul HIV de la Universitatea din California, San Francisco.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.