Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE, susţin surse europene şi guvernamentale britanice citate de AFP, DPA şi Reuters.
“S-a ajuns la un acord”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, salutând “veştile fantastice pentru familiile şi afacerile din orice parte a UE”.
“Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe şi zero cote care s-a realizat vreodată cu UE”, a adăugat sursa britanică.
Încheierea acordului are loc după luni de blocaj, după ce şi miercuri s-a anunţat că o înţelegere este iminentă. Cel mai îndelungat punct de dispută a fost problema pescuitului.
Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.
În absenţa oricărui acord, taxe vamale mari şi alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia şi lanţurile de distribuţie.
Boris Johnson, în extaz
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, postând pe Twitter mesajul “S-a ajuns la un acord”, însoţit de o fotografie cu el exultând, cu degetele mari ridicate în semn de victorie.
Ministrul britanic al comerţului internaţional, Liz Truss, a salutat şi ea vestea pe Twitter. “Vom avea o relaţie comercială solidă cu UE şi vom aprofunda schimburile cu partenerii noştri din lumea întreagă datorită politicii noastre comerciale independente”, a scris ea.
Boris Johnson a mai afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada.
Oamenii au afirmat că este imposibil, dar am luat controlul înapoi, a mai afirmat el. Acest acord va însemna siguranţă pentru afaceri, a dat asigurări Johnson.
De asemenea, a spus Jonhson, nu va fi un lucru rău pentru UE să aibă un Regat Unit prosper la uşa sa.
El a mărturisit că disputele cu UE au fost dure, dar a spus că acordul este unul bun pentru întreaga Europă.