Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, David Muniz, şi comandantul Escadrilei 31 Aviano, general de brigadă Jason E. Bailey, au vizitat, Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, judeţul Cluj.
David Muniz a subliniat, cu această ocazie, că SUA au investit, din 2015 încoace, peste 143 de milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii.
“Vă mulţumesc pentru că ne sunteţi alături astăzi, aici, la Câmpia Turzii, mulţumesc generalului Pană şi colonelului Oatu şi Forţelor Aeriene Române pentru că ne găzduiesc şi ne permit să evidenţiem încă o dată parteneriatul extraordinar între SUA şi România. Prezenţa Forţelor Aeriene ale SUA aici, la Câmpia Turzii, reprezintă un exemplu grăitor al consolidării continue a parteneriatului nostru în materie de securitate şi a investiţiilor de bani, munca asiduă şi a jertfei de sânge pe care SUA şi România le fac pentru a proteja această regiune şi Alianţa de ameninţările din prezent şi cele în curs de apariţie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, David Muniz.
O primă acțiune a președintelui Biden
El a mulţumit, în numele preşedintelui Joe Biden, militarilor din Forţele Aeriene prezenţi pentru serviciu la Câmpia Turzii şi, totodată, Forţelor Armate Române pentru sprijinul continuu pe care îl acordă Forţelor Americane şi parteneriatului strategic dintre cele două ţări.
La rândul său, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior dr. Viorel Pană, a subliniat, în aceeaşi conferinţă de presă, importanţa cooperării româno-americane în domeniul securităţii.
“Activitatea de azi reprezintă un alt moment deosebit de important, prin care consolidăm cooperarea în domeniul securităţii, o componentă vitală a Parteneriatului strategic al României cu SUA. În condiţiile actuale, şi nu mă refer la lupta pe care o ducem împotriva unui inamic încă necunoscut, SARS-COV-2, ci mai degrabă la acţiunile provocatoare ale diverşilor actori regionali în zona Mării Negre, care au devenit un obişnuit cotidian. Garantarea integrităţii şi suveranităţii spaţiului aerian al membrilor Alianţei nord-Atlantice a devenit o misiune esenţială pe timp de pace şi prin această dislocare demonstrăm o postură adecvată şi întărim colaborarea dintre aliaţi. SUA şi România împărtăşesc aceleaşi valori, fapt dovedit şi de semnarea foii de parcurs româno-americane de către secretarul american al Apărării, domnul Mark Esper, respectiv de ministrul Apărării Naţionale, domnul Nicolae Ionel Ciucă, în octombrie 2020, la Washington”, a spus Viorel Pană.