Autoritatile israeliene au decis sa vaccineze cu al doilea booster – adica a patra doza de ser anti-COVID – populatia de peste 60 de ani si personalul medical, in plina crestere a contaminarilor cu mutatia Omicron.
“Israelul va deveni, din nou, un pionier in efortul global de vaccinare” – a declarat premierul Naftali Bennett, dupa ce autoritatile au decis extinderea celei de a patra doze. Pana acum, al doilea booster era administrat persoanelor cu sistemul imunitar compromis si celor din caminele de batrani.
Israelul mizeaza si pe imunitatea colectiva. Nachman Ash, director-general in Ministerul Sanatatii din Israel, declarase ca Israelul ar putea ajunge la imunitatea de turma, pe fondul raspandirii mutatiei Omicron, care este de o contagiozitate fara precedent, dar provoaca forme usoare de boala. Imunitatea colectiva inseamna ca populatia este protejata de virus, fie prin vaccinare, fie prin faptul ca oamenii au dezvoltat anticorpi, in urma bolii. “Nu ne dorim sa ajungem la imunitatea colectiva prin infectare, ci prin vaccinare” – a declarat Nachman Ash.
Medici de renume international afirma insa ca imunitatea colectiva e imposibila in cazul virusurilor respiratorii, care sunt foarte instabile si dezvolta mutatii frecvente. De altfel, este motivul pentru care nu exista, pana la aceasta ora, un vaccin antigripal pe care sa-l facem si sa ne protejeze o perioada lunga de timp, impotriva oricaror tulpini si mutatii.
Seful guvernului israelian sustine ca al doilea booster, adica doza numarul 4, previne forme grave de boala in randul varstnicilor.
Pilula de la Merck, aprobata de Israel
De asemenea, Israelul a aprobat administrarea pastilei antivirale impotriva COVID, fabricata de Merck. Antiviralul va putea fi administrat persoanelor de peste 18 ani. In urmatoarele trei saptamani, autoritatile israeliene se asteapta la un val masiv de infectari cu Omicron. Premierul Bennett estimeaza ca se va putea ajunge la 50.000 de cazuri pe zi. Se vor introduce restrictii la testare, pentru a degreva centrele de testare.
Manuela