.

A erupt Etna, aeroportul din Catania a fost inchis

Distribuie prietenilor tai!

Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a erupt din nou, degajand cenusa si coloane groase de fum. Aeroportul din Catania, Sicilia, a fost inchis temporar din cauza eruptiei.

Norul de cenusa a atins 10 kilometri inaltime, deasupra craterului de pe laterala sud-estica a vulcanului.

Aeroportul international Vincenzo Bellini din Catania a fost inchis luni la pranz. Nu se stie cand se va redeschide. Toate zborurile au fost redirectionate spre Palermo.

Orasele din vecinatatea vulcanului au fost acoperite, partial, de cenusa, mai ales pe balcoane, acoperisuri si sosele.

Institutul National de Vulcanologie din Italia anuntase ca se inregistreaza o crestere a activitatii seismice, provocata de acumularea de gaze, asa ca eruptia era previzibibila. De zece zile au loc eruptii mici, iar astazi s-au inregistrat asa-numitele fenomene paroxistice, cu degajarea unor cantitati uriase de gaz. Specialistii americani afirma ca, din imaginile captate de satelit, se vede o schimbare a morfologiei conului.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari

Eruptia a fost vazuta inclusiv de astronautii de la bordul Statiei Spatiale Internationale. “Lava aprinsa. E clar ca Etna scoate fum”, “Lava rosie se revarsa din crater si nori de cenusa se vad limpede pe cerul Siciliei” – sunt cateva dintre comentariile postate pe Twitter de astronauti.

Avand o inaltime de 3.324 de metri, Etna e cel mai inalt vulcan activ din Europa si erupe frecvent. Anul trecut, activitatea Etna a fost cea mai bogata din ultimii ani. In doar sase luni, vulcanul s-a inaltat cu 30 de metri.

Manuela

 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.