Voyager 1 are venerabila varsta de 45 de ani, dar nici vorba sa “iasa la pensie”. Specialistii NASA au reusit sa o “trezeasca”, desi se afla la o distanta de 23 de miliarde de kilometri.
Bateriile sondei sunt aproape pe terminate. Din cand in cand, NASA porneste sistemele de la bordul Voyager 1, pentru verificari. Ultima sesiune de comunicare a avut loc in 2018, pentru a verifica motoarele dupa decenii de inactivitate. Pe 2 august, NASA a repetat procedura, iar “batrana doamna” a reactionat, a pornit la prima cheie, dupa glumesc expertii americani.
Voyager 1 si sora geamana, Voyager 2 au fost lansate in spatiu in 1977 , pentru a explora extremitatile sistemului nostru solar. NASA se astepta ca sondele sa ramana in functiune maximum 5 ani. Cu toate acestea, si acum, dupa 45 de ani, ambele continua sa fie in stare de functionare. Din cand in cand, Voyager 1 comunica, desi mai greu, cu retelele NASA pentru a primi comenzi de rutina si pentru a transmite date. Specialistii NASA au reusit chiar sa faca mici reparatii, dar pentru acestea au fost nevoiti sa caute in arhiva manualele de acum 45 de ani. De exemplu, au reusit corectii minore de traiectorie, prin pornirea unor micro-motoare nefolosite niciodata timp de 37 de ani. Din cauza distantei uriase – 23 de miliarde de kilometri – reactiile si raspunsurile sondei vin cu mare intarziere, uneori chiar la 20 de ore de la initierea procedurii.
In curand, adio, Voyager
NASA a anuntat ca, foarte curand, functionarea Voyager 1 si Voyager 2 va lua sfarsit. Sondele nu mai au energie aproape deloc si nu vor mai putea comunica. Se estimeaza ca bateriile vor fi complet descarcate in urmatorul interval, cel mai probabil prin anul 2025. Cele doua sonde vor continua sa orbiteze galaxia miliarde de ani, dupa ce NASA le va “scoate la pensie”
Manuela