.

7 simptome deranjante în timpul sarcinii

0143392d68548a838a960ec637d83c2d
Distribuie prietenilor tai!

Sarcina poate fi o perioadă plină de bucurii, dar aduce cu sine și o serie de simptome deranjante cu care femeile trebuie să se confrunte. În acest articol, vei descoperi o listă de simptome neplăcute și sfaturi pentru a le gestiona pe parcursul celor nouă luni.

1. Grețurile și vărsăturile

Grețurile și vărsăturile sunt unul dintre cele mai comune simptome în timpul sarcinii, afectând până la 80% dintre femeile însărcinate. Acestea apar de obicei în primele săptămâni de sarcină și se pot prelungi în unele cazuri până la sfârșitul primului trimestru. Cauza exactă a acestor simptome nu este cunoscută, dar se crede că este legată de schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii [1].

Există o serie de remedii și soluții care pot ajuta la ameliorarea grețurilor și vărsăturilor în timpul sarcinii. Printre acestea se numără consumul frecvent de alimente ușoare în cantități mici, evitarea alimentelor grase și prăjite, menținerea unei hidratări adecvate și evitarea mirosurilor puternice sau a altor stimuli care pot declanșa greața. De asemenea, există și anumite suplimente și produse naturale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor [2].

2. Constipația și hemoroizii

Constipația și hemoroizii sunt două afecțiuni comune în timpul sarcinii, care pot provoca disconfort și durere. Cauzele constipației și hemoroizilor în timpul sarcinii sunt multiple, incluzând modificările hormonale, creșterea presiunii asupra venelor rectale și consumul insuficient de fibre.

Complicațiile constipației și hemoroizilor în timpul sarcinii pot include apariția fisurilor anale, inflamația și infecția hemoroizilor, precum și creșterea riscului de dezvoltare a infecțiilor urinare și a problemelor de sănătate ale fătului [1].

Interesant:   Cum să ai grijă de protezele tale dentare: sfaturi și trucuri

Prevenirea și tratamentul constipației și hemoroizilor în timpul sarcinii includ consumul adecvat de fibre, hidratarea, exercițiile fizice moderate și evitarea statului prelungit în picioare. Citește mai multe despre constipația în sarcină pe blogul Dr.Max.ro.

3. Arsurile stomacale și refluxul gastroesofagian

Cauzele arsurilor stomacale și refluxului gastroesofagian în timpul sarcinii sunt multiple. În primul rând, modificările hormonale care apar în timpul sarcinii duc la relaxarea sfincterului esofagian inferior, ceea ce permite acidului gastric să urce în esofag. De asemenea, creșterea uterului exercită o presiune asupra stomacului, ceea ce poate duce la reflux gastroesofagian.

Pentru a preveni și gestiona aceste simptome, este important să ajustezi dieta și să eviți alimentele picante, acide sau grase. De asemenea, poți mări numărul de mese mici pe zi și să eviți pozițiile înclinate sau culcate imediat după masă. În timpul somnului, poți susține capul și trunchiul folosind perne suplimentare [3].

Există și remedii naturale care pot ajuta la reducerea arsurilor stomacale și refluxului gastroesofagian în timpul sarcinii, cum ar fi consumul de ghimbir, mușețel sau aloe vera. În cazul în care simptomele persistă sau se agravează, sau sunt însoțite de alte simptome alarmante, este important să consulți medicul.

4. Oboseala și schimbările de dispoziție

Oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome în timpul sarcinii. Aceasta poate fi cauzată de creșterea nivelului de progesteron, modificările hormonale, creșterea volumului de sânge și metabolismul accelerat. Aproximativ 90% dintre femeile însărcinate se confruntă cu oboseala în primul trimestru.

Pentru a gestiona oboseala în timpul sarcinii, este important să menții un program de somn regulat și să te odihnești suplimentar. De asemenea, exercițiile fizice moderate și o alimentație echilibrată pot ajuta la combaterea oboselii.

Schimbările de dispoziție sunt, de asemenea, un simptom comun în timpul sarcinii, provocate de fluctuațiile hormonale și alți factori precum stresul, anxietatea și schimbările fizice. În jur de 70-80% dintre femeile însărcinate experimentează schimbări de dispoziție. Menținerea unei atitudini pozitive și evitarea stresului inutil pot ajuta la gestionarea schimbărilor de dispoziție [4].

Interesant:   Suntem in plina canicula! Iata cateva sfaturi contra deshidratarii

5. Edemele și durerile de picioare

Cauzele edemelor și durerilor de picioare în timpul sarcinii sunt multiple: creșterea în greutate, modificările hormonale și presiunea asupra venelor din picioare. Concret, creșterea în greutate poate duce la o presiune suplimentară asupra picioarelor și la retenția de apă, ceea ce poate provoca edeme și dureri. De asemenea, modificările hormonale din timpul sarcinii pot afecta sistemul circulator, ceea ce poate duce la retenția de apă și la apariția edemelor [2].

Pentru a preveni și ameliora edemele și durerile de picioare ridică picioarele de pe sol ori de câte ori ai ocazia, astfel încât să reduci presiunea asupra venelor. De asemenea, purtarea de ciorapi compresivi poate fi de ajutor, deoarece aceștia pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui din picioare. Exercițiile fizice moderate, precum mersul pe jos, înotul sau yoga, pot ajuta la îmbunătățirea circulației și la reducerea edemelor și durerilor. În plus, trebuie evitat statul prelungit în picioare sau pe scaun [5].

6. Dificultățile respiratorii și palpitațiile

Cauzele dificultăților respiratorii în timpul sarcinii sunt multiple. Unul dintre factorii principali este creșterea nivelului de progesteron, care determină relaxarea musculaturii netede a căilor respiratorii și duce la dificultăți de respirație. De asemenea, modificările în cavitatea toracică și presiunea exercitată de uterul în creștere asupra diafragmei pot complica respirația.

Pentru ameliorarea dificultăților respiratorii în sarcină este important să menții o postură corectă și să eviți supraîncărcarea stomacului și temperaturile ridicate. De asemenea, exercițiile de respirație și relaxare pot fi de mare ajutor pentru a controla respirația și pentru a reduce anxietatea [2].

Palpitațiile în timpul sarcinii sunt, de asemenea, o problemă frecventă. Ele pot fi cauzate de modificările hormonale și creșterea volumului de sânge în organism. Simptomele includ bătăi rapide sau neregulate ale inimii, senzația de fluturași în piept sau amețeli.

Interesant:   Suntem in plina canicula! Iata cateva sfaturi contra deshidratarii

7. Insomnia

Cauzele insomniei în timpul sarcinii includ schimbările hormonale, creșterea în greutate, poziția inconfortabilă a corpului, anxietatea sau nevoia frecventă de a urina. Insomnia poate avea un impact negativ asupra sănătății mamei și a fătului, prin stresul pe care îl determină și scăderea imunității. În plus, poate crește riscul de naștere prematură sau afecta starea de bine a copilului. Pentru a combate insomnia, există metode naturale precum exercițiile fizice moderate, tehnici de relaxare și crearea unui mediu propice pentru somn. În cazul în care insomnia este severă și nu poate fi ameliorată prin metode naturale, este important să consulți un medic [4].

În concluzie, sarcina poate aduce cu sine numeroase simptome deranjante. Fiecare femeie poate experimenta aceste simptome în mod diferit și la intensități diferite. Nu uita că informarea și comunicarea cu medicul de familie sau specialistul în obstetrică și ginecologie sunt esențiale pentru a te asigura că sarcina decurge în condiții optime de sănătate și confort.

Bibliografie:

  1. Harris, Nicole. “Your Pregnancy Symptoms Week by Week.” Parents, 23 Oct. 2022, www.parents.com/pregnancy/signs/symptoms/a-pregnancy-symptom-timeline/, accesat la 21.06.2023;
  2. Mayo Clinic Staff. “Symptoms of Pregnancy: What Happens First.” Mayo Clinic, 3 Dec. 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853, accesat la 21.06.2023;
  3. NHS. “Signs and Symptoms of Pregnancy.” Nhs.uk, 2 Dec. 2020, www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/signs-and-symptoms-of-pregnancy/, accesat la 21.06.2023;
  4. Saling, Joseph. “Early Pregnancy Symptoms.” WebMD, WebMD, 9 Aug. 2010, www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-am-i-pregnant, accesat la 21.06.2023;
  5. Services, Department of Health & Human. “Pregnancy – Signs and Symptoms.” Www.betterhealth.vic.gov.au, www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/pregnancy-signs-and-symptoms, accesat la 21.06.2023.
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.