Vaccinul anti-COVID 19 pus la punct de AstraZeneca si Universitatea Oxford e mai ieftin si mai usor de transportat decat Pfizer BioNTech.
Sase spitale din Marea Britanie administreaza primele sute de vaccinuri, din cele 530.000 cate sunt deja in Marea Britanie, sosite inca de sambata seara. In zilele urmatoare, sute de alte spitale si centre de vaccinare vor primi serul de imunizare.
Guvernul de la Londra are ca obiectiv livrarea de zeci de milioane de vaccinuri in urmatoarele luni. “E un moment crucial in lupta noastra impotriva acestui virus groaznic si sper ca toata lumea e optimista ca pandemia se va termina” – a declarat ministrul britanic al sanatatii, Matt Hancock.
Britanicii au inceput vaccinarea de luna trecuta, cu serul produs de Pfizer/BioNTech; au fost vaccinati pana acum in jur de un milion de britanici.
Vaccinul Oxford/AstraZeneca e mai ieftin si poate fi pastrat la temperaturi de frigider obisnuit, asadar e mai usor de transportat. Vaccinul Pfizer trebuie pastrat la minus 85 de grade Celsius, ceea ce ridica multe probleme, in special in privinta transportului. Serul de imunizare de la Oxford/AstraZeneca a mai fost autorizat de India.
Autoritatile britanice au dat unda verde pentru cocktail de vaccinuri
In situatii urgente, pacientii pot primi doze de marci diferite de vaccin. Aceasta combinatie nu se recomanda, dar pentru anumite cazuri a fost autorizata. Vaccinul anti-COVID se face in doua etape, iar intervalul de timp dintre prima si a doua e de 21 de zile. Daca nu e in stoc vaccinul cu care pacientul a fost vaccinat prima data, cea de a doua doza poate fi o alta marca de vaccin. Specialistii spun ca nu se stie ce imunitate va primi pacientul in cazul in care i se administreaza vaccinuri diferite. Sefa Directiei de Sanatate Publica din Marea Britanie declara insa ca, decat deloc, e mai bine ca pacientii sa primeasca a doua doza dintr-un vaccin diferit de primul.
Manuela