Daca ceaiul are mai mult de 60 de grade, exista riscul aparitiei cancerului de esofag. Potrivit studiului publicat de International Journal of Cancer riscul de cancer creste cu 90 la suta in cazul persoanelor care beau ceai foarte fierbinte, in cantitati mari, de aproximativ 700 de ml pe zi.
“Multora le place sa bea ceai, cafea sau alte bauturi fierbinti. Dar, potrivit raportului nostru, consumul bauturilor foarte fierbinti poate creste riscul de cancer esofagian si de aceea este recomandabil sa asteptati sa se raceasca” – atrage atentia Dr. Farhad Islami, de la Societatea Americana de Cancer, unul dintre coordonatorii studiului.
In SUA si Europa, sunt destul de putini cei care beau ceaiul la o temperatura mai mare de 65 de grade, dar in locuri ca Rusia, Iran, Turcia, America de Sud, oamenii beau ceaiul extrem de fierbinte, la peste 65 de grade.
Studiul a fost realizat pe 50.000 de bautori de ceai din Golestan, Iran, timp de 10 ani.
Manuela