.

5 lucruri de care să ții cont în alegerea jantelor

krish-parmar-swo7wNDx2y8-unsplash
Distribuie prietenilor tai!

Jantele se schimbă de obicei atunci când cele vechi s-au deteriorat sau când vrei să oferi un aspect mai deosebit mașinii tale. Indiferent de context, sunt câteva lucruri pe care să le știi când iei o astfel de decizie, pentru a avea garanția că faci o alegere potrivită.

De aceea, ne-am gândit că ar fi bine să le afli de la noi și am scris acest articol pentru a-ți da o mână de ajutor.

Materialul din care sunt fabricate

Pe piață vei găsi jante de la diverși producători, însă înainte de a alege brandul, trebuie să te decizi asupra materialului din care acestea sunt realizate.

Dacă optezi pentru o variantă mai ieftină, îți recomandăm jantele din oțel, care nu sunt spectaculoase ca aspect, însă rezistă mai mult timp și costă puțin.

Li se mai spune și jante din tablă,  iar un alt avantaj al lor este că pot fi reparate cu ușurință. Singurul lucru care le poate afecta serios este rugina, însă dacă le întreții corespunzător nu vei avea probleme în această privință.

Interesant:   Faci mult sport? Iata cateva sfaturi privind dieta sportiva

De cealaltă parte, jantele din aliaj sunt aspectuoase și disponibile într-o gama variată de modele. Costă mai mult decât jantele din oțel, dar sunt mult peste ele la capitolul estetic. Sunt și mai ușoare, însă orice zgârietură la strică aspectul. Nu ruginesc, însă în cazul unor șocuri puternice se pot rupe și nu se mai repară.

Diametrul și lățimea

Acestea sunt alte criterii importante, care nu trebuie alese la întâmplare. Trebuie să ții cot de specificațiile din cartea tehnică a mașinii și să alegi jante cu dimensiunile recomandate de producător.

Lățimea și diametrul sunt exprimate în inch sau țoli, iar dimensiunile sunt imprimate pe fiecare jantă în această ordine. De exemplu în cazul în care ai nevoie de o jantă cu o lățime de 10 inch și un diametru de 17 inch, vei găsi pe ea marcajul 10J X 17. Litera J se referă la profil, iar în paragraful următor vom explica mai pe larg ce semnifică

Trebuie să știi că lățimea jantei nu trebuie să fie similară cu cea a cauciucurilor, iar diametrul influențează în mod direct garda la sol a mașinii.

Interesant:   Ce trebuie să facem atunci când montăm anvelopele de iarnă

Profilul

Acest detaliu se referă la suprafața jantei pe care se așează anvelopa având legătură cu lățimea interioară a acesteia. Există mai multe profiluri standard, notate cu diferite litere, care sunt inscripționate pe jantă imediat după indicatorul de lățime.

În exemplul de mai sus am folosit litera J pentru că acesta este profilul cel mai des folosit, specific tuturor categoriilor de autoturisme. Dacă ai nevoie de jante pentru o mașină de teren trebuie să cauți un set cu profilul JJ.

Factorul de echilibru

Este un detaliu mai puțin luat în considerare, însă la fel de important ca și cele enumerate până acum. I se mai spune și offset și se referă la distanța până la care janta poate ieși în exteriorul caroseriei.

Factorul de echilibru este notat pe jantă cu indicativul ET urmat de o cifră care indică valoarea acestuia. Cu cât aceasta este mai redusă, cu atât roata poate ieși mai mult în afara caroseriei.

Interesant:   Ce trebuie să facem atunci când montăm anvelopele de iarnă

Și în acest caz trebuie să ții cont de specificațiile din cartea tehnică, pentru că nu poți alege offset-ul doar în funcție de preferințe.

Numărul de prezoane

Prezoanele sunt acele șuruburi folosite pentru prinderea roților pe butuc, iar numărul acestora și distanța dintre ele diferă de la un model de mașină la altul.

În aceste condiții este de la sine înțeles că trebuie să alegi un set de jante cu același număr de găuri pentru prezoane ca și butucul mașinii, având grijă ca și distanța dintre ele să fie identică.

Și în acest caz există niște standarde pe baza cărora poți face alegerea potrivită. În ultima parte a codului inscripționat pe jantă vei găsi o specificație de genul 5 X 115 unde 5 este numărul de prezoane, iar 115 distanța dintre ele.

Acestea au fost cel mai importante criterii de care trebuie să ții cont în alegerea unor jante potrivite pentru mașina ta.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.