Rezumat:
Printre cele mai populare gadgeturi se numără dronele, care au diverse utilizări, de la operațiuni de salvare și căutare, înregistrare și monitorizare aeriană, lucrări de cercetare și observare dar mai ales realizarea unor fotografii spectaculoase și a unor imagini de calitate impresionantă. Ca să fi sigur că alegi exact ceea ce ți se potrivește, îți prezentăm în continuare câteva criterii de care să ții cont în alegerea dronei:
Scopul dronei
Cel mai important criteriu pentru alegerea dronei este scopul pentru care vrei s-o utilizezi. În funcție de acesta alegi o dronă de jucărie, semiprofesională sau profesională. Dacă nu știi cum se manevrează un astfel de gadget, începe cu modele de jucărie, care sunt mai ieftine și poți să capeți experiență prin utilizarea lor. Când ai nevoie de calitate și performanță optează pentru modele semiprofesionale, care presupun costuri mai mari dar asigură un nivel înalt de funcționalitate, mai ales pentru realizarea de fotografii și filmări aeriene.
Conținutul/asamblarea dronei
În funcție de modul în care le asamblezi și de dificultatea utilizării, există mai multe tipuri de drone:
Drone RDF (Ready to fly)
Reprezintă drone sunt complet funcționale care pot fi folosite imediat ce le scoți din cutie și le pui bateria.
Drone BNF (Bind and Fly)
Sunt drone ce nu mai au nevoie decât de câteva accesorii care se montează ulterior sau de un controller care se poate cumpăra separat. Avantajul constă în posibilitatea de personalizare a dronei sau de dotarea cu o telecomandă care să ofere mai multe opțiuni de control în timpul zborului.
Drone ARF (Almost Ready to Fly)
Poți alege kituri ARF, pentru diverse tipuri de drone configurabile, care sunt livrate în pachete pe componente pe care urmează să le asamblezi.
Drone DIY
Reprezintă varianta cea mai personalizată, în care îți alegi singur toate componentele pentru dronă, pe care o proiectezi și o asamblezi singur, de la A la Z.
Dimensiunile dronei
Un criteriu important la alegerea dronei este mărimea acesteia. Dimensiunile dronelor diferă semnificativ, așa că trebuie să vezi exact ce-ți trebuie pentru o utilizare eficientă:
Poți să alegi nano-drone, care sunt de dimensiunea unei insecte sau mini-drone ce pot atinge o lungime de până la 50 cm și au motoare electrice mai puternice. Au o rază de acțiune mică, între 1 și 3 km și nu pot zbura mai mult de 10-20 de minute.
Printre cele mai populare modele sunt cele de drone mici, între 50 cm și 2 m, fără motoare puternice, care trebuie propulsate în aer pentru a începe să zboare. Au o rază de 5 km și pot zbura între 20 și 40 de minute. Un exemplu de dronă mică este DJI Mavic Air 2 Drona 4K 48MP de pe F64, care reprezintă modelul preferat de mulți utilizatori de drone și este comercializat cu succes pentru uz civil.
Sunt considerate drone medii cele cu lungime de aripă între 5 și 10 m, care pot transporta până la 200 kg greutate și sunt utilizate în armată sau pentru transportul mărfurilor. Pot zbura până la 50 km, iar timpul lor de zbor este de până la 6 ore.
Parametrii de deplasare ai dronei
Atunci când alegi o dronă trebuie să ții cont de parametrii ei de deplasare: cel mai important criteriu este raza de acțiune, care arată distanța pe care se poate deplasa dispozitivul.
Un alt parametru important este timpul de zbor disponibil între două încărcări ale acumulatorului. O dronă medie poate fi utilizată cel mult un sfert de oră, iar încărcarea ei durează o oră.
Funcții speciale ale dronei
Dacă vrei să achiziționezi o dronă semiprofesională sau profesională trebuie să ții cont de funcțiile speciale pe care ți le poate pune la dispoziție: semnalizarea luminoasă pentru utilizare nocturnă, prezența senzorilor de direcție, calitatea camerei video.
Pentru că este un dispozitiv mobil controlat prin intermediul tehnologiei bluetooth, trebuie să verifici funcționalitatea dronei în materie de conectivitate și stabilitate a semnalului.
Ia în considerare aceste criterii atunci când achiziționezi o dronă și folosește-o cu atenție, pentru că este un instrument sensibil și performant, care îți oferă oportunitatea realizării unor imagini și filmări spectaculoase, cu care să fii la înălțime și la propriu, și la figurat.