.

12 solutii ca sa scapi de durerile musculare

massage-2722936_1280
Distribuie prietenilor tai!

Durerile musculare pot fi un simptom al unor afectiuni (infectii sau boli cronice autoimune), al deficientelor nutritionale, traumatismelor, deshidratarii si lipsei de odihna. De asemenea, durerile musculare apar, cel mai frecvent, in urma unor activitati fizice intense, mai ales, dupa o perioada prelungita de repaus. Durerile aparute dupa activitatea fizica sunt cunoscute sub numele de febra musculara sau durere musculara cu debut intarziat (delay onset muscle soreness), deoarece, apar a doua sau a treia zi dupa efort fizic.

In cazul in care nu ai facut activitati fizice si, totusi, ai dureri musculare, este necesara o vizita la medic pentru verificarea starii de sanatate. Pastilele si remediile nu vor fi suficiente, daca nu este tratata cauza durerilor. In schimb, daca este vorba de o febra musculara, poti apela la diverse metode de ameliorare. Iata cateva:

1.  Hidrateaza-te!

O stare de deshidratare nu numai ca poate agrava durerile musculare, insa, poate incetini si recuperarea acestora. Corpul are nevoie de o cantitate optima de apa pentru a-si indeplini toate functiile. Apa este un mediu de reactie in organism, deci, faciliteaza toate procesele fiziologice. Prin urmare, este nevoie de apa pentru eliminarea substantelor nefolositoare, dar, si pentru ca nutrientii sa ajunga la muschi. Astfel, apa ajuta la scaderea inflamatiei. Bea 6-8 pahare de apa pe zi si mananca alimente bogate in apa (fructe, legume, lactate, supe).

2.  Mananca alimente cu proprietati antiinflamatoare

Alimentatia este foarte importanta in ceea ce priveste recuperarea muschilor si ameliorarea durerii. Febra musculara apare din cauza unor rupturi foarte mici (microrupturi) la nivelul muschilor, iar, pentru vindecarea lor si pentru cresterea masei musculare, este nevoie de o alimentatie sanatoasa si echilibrata, cu un continut optim de proteine. De asemenea, pentru a scadea inflamatia, consuma alimente cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare: fructe si legume intens colorate, cu frunze verzi, pepene, ananas, suc de cirese, fructe de padure, ceai verde, turmeric, nuci si seminte, peste gras si fructe de mare.

3.  Ia suplimente cu antioxidanti!

Unele suplimente cu antioxidanti ajuta la grabirea vindecarii muschiului si la reducerea durerii musculare, datorita efectelor antiinflamatoare. Curcumina si acizii grasi Omega-3 sunt recomandati in acest sens.

4.  Odihneste-te!

Daca durerile musculare sunt intense, este nevoie de o perioada de cateva zile de repaus. Astfel, muschiul are timp sa se refaca. Nu trebuie sub nicio forma sa continui exercitiile cu greutati mari sau activitatile fizice intense, mai ales, pe cele care implica muschii afectati.

5.  Fa exercitii usoare!

Daca durerile nu sunt severe, poti face, in continuare, exercitii, insa, la o intensitate usoara si cu greutati mici. De asemenea, poti face efort fizic de tip aerobic sau cardio, tot de intensitate usoara. Miscarea ajuta la intensificarea circulatiei sangvine la nivelul muschilor, deci, acestia vor fi aprovizionati cu nutrienti.

6.  Fa stretching!

Exercitiile usoare de tip stretching sau yoga te pot scapa de durerile musculare. Acestea ajuta la recuperarea muschilor, prin stimularea circulatiei sangvine la nivelul acestora. Nu forta muschii prin aceste exercitii, deoarece, poti agrava durerile.

7.  Foloseste comprese calde!

Compresele calde stimuleaza circulatia sangvina la nivelul muschilor, relaxandu-i. Poti aplica pe zona dureroasa un prosop inmuiat in apa calda sau o compresa calda de la farmacie.

8.  Fa o baie calda!

În locul compreselor, poti opta pentru o baie cu apa calda, care relaxeaza muschii in profunzime. Tine muschii afectati complet cufundati in apa si bucura-te de o ora de relaxare.

9.  Fa o baie cu sare amara!

O baie calda are efecte benefice pentru durerile musculare, insa, atunci cand adaugi sare amara, rezultatele sunt chiar mai bune. Sarea amara contine magneziu si sulfat. Magneziul are efect antiinflamator si stimuleaza regenerarea muschilor. Sarea amara este utilizata de secole pentru ameliorarea durerilor. Atentie! Nu sta in apa cu sare amara mai mult de 15 minute.

10.              Maseaza-ti muschii!

Masajul muschilor stimuleaza, de asemenea, circulatia sangvina la nivelul vaselor mici si relaxarea musculara. Poti opta pentru un masaj profesional sau pentru automasaj. Alta varianta utilizata de sportivi este rola de masaj, cu ajutorul careia aplica presiune pe zona dureroasa.

11.              Utilizeaza medicamente, unguente si plasturi!

Bineinteles, poti apela si la medicamente fara prescriptie medicala sau la un  unguent pentru dureri musculare. De asemenea, exista in farmacii si plasturi termici pentru dureri.

12.              Utilizeaza haine de compresie!

Hainele de compresie (ciorapi, colanti, tricouri) pot ajuta la ameliorarea durerilor si la recuperarea musculara sau dupa accidentari, atunci cand sunt purtate pentru 24 de ore dupa antrenament. În timpul antrenamentului, hainele de compresie cresc performanta sportiva. Imbracamintea de compresie stimuleaza circulatia sangelui si eliminarea acidului lactic din muschi.

Incearca aceste trucuri pentru a afla care este cea mai buna solutie pentru durerile tale musculare. Daca durerile nu se amelioreaza in urmatoarele 4-5 zile sau daca sunt insotite si de alte simptome, mergi la medic pentru investigatii.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.